Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Büyük Dairesi, Avrupa Konseyi Bakanlar Konseyi’nin Türkiye aleyhine başlattığı “ihlal süreci"yle ilgili kararını bugün verdi.

AİHM, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46. maddesinin 1. fıkrası uyarınca sorumluluklarını yerine getirmediğine hükmetti. Karar 1'e karşı 16 oyla alındı. Türk yargıç karşı oy kullandı.

AİHM’in ilgili dairesinin 10 Aralık 2019 yılında Türkiye aleyhine verdiği kararda Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını istediğini kaydeden Büyük Daire, Türkiye’nin sorumluluklarını yerine getirmediğine karar verdi.

Bu kararın ardından Bakanlar Komitesi, Türkiye’nin üyeliğinin askıya alınıp alınmayacağına önümüzdeki aylarda karar verecek.

Gerekçeli karar: Türkiye iyi niyetle davranmadı

AİHM’in ilgili dairesi tarafından verilen karar sonrası Kavala’nın 18 Şubat’ta 2020 tarihinde serbest bırakıldığını belirten Büyük Daire, savcılık kararıyla "darbe teşebbüsü" suçlamasıyla iş insanının aynı gün yeniden tutuklandığını bildirdi.

Büyük Daire, Kavala’ya yönelik ne yeni tutuklama kararının ne de yeni suçlamaların somut gerekçelere ve delillere dayanmadığına hükmetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'nin Osman Kavala davasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini duyurmasının ardından konuşan uzmanlar, Ankara’nın Avrupa Konseyi’nden uzaklaştırılmasının da gündemde olduğunu ifade ettiler.

İngiliz haber ajansı Reuters, AİHM'in Türkiye'nin Osman Kavala davasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiği yönündeki kararlar ardından Ankara’nın Avrupa Konseyi’nden uzaklaştırılmasının da gündemde olduğunu vurguladı.

Ajansa konuşan uzmanlar, Türkiye’nin kurucusu olduğu Avrupa Konseyi’nden uzaklaştırılmasının Türk vatandaşlarına Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından sağlanan haklara erişememesi anlamına geleceğini belirttiler.

Reuters'ın haberinde şu ifadeler de yer aldı: "Gezi davası, Erdoğan'ın iktidarı altındaki muhaliflere yönelik baskının ve muhaliflerini cezalandırmak için yargının kullanılmasının simgesi olarak görülüyordu. Erdoğan ve AK Parti, Türk mahkemelerinin bağımsız olduğunu söylüyor."

'Bizim saygımız olmayacaktır'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Şubat ayında yaptığı açıklamalarında Avrupa Konseyi’ni sert bir dille eleştirerek, Avrupa Konseyi’nin üye ülke Türkiye aleyhine Kavala’nın serbest bırakılmaması sebebiyle ihlal prosedürü uygulamasını başlatmasına tepki göstermişti. Erdoğan, "Biz, kendi mahkemelerimize saygı duyulmasını bekliyoruz. Duymayanlara da kusura bakmasınlar bizim saygımız olmayacaktır" ifadesini kullanmıştı.

Kavala hakkında AİHM, 10 Aralık 2019’da Kavala’nın serbest bırakılmasını istemiş ve bu yönde bir çağrıda bulunmuştu. (Euronews, Halk Tv)