Türk sinemasının efsanevi oyuncularından, Yeşilçam’ın dört yapraklı yoncasının ilklerinden Fatma Girik, pazartesi günü tedavi gördüğü hastanede koronavirüse bağlı gelişen zatürre sonrası çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetmişti. Girik, bugün son yolculuğuna uğurlanıyor.
Yeşilçam'ın usta ismi ve eski Şişli Belediye Başkanı Girik için ilk önce Şişli Belediyesi Başkanlık binasında bir tören düzenlendi.
Törene Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Fatma Girik'in kardeşi Günay Girik, manevi kızı Ahu Turan ve birçok sanatçı katıldı.
“TÜRKİYE BÜYÜK BİR DEĞERİNİ KAYBETTİ”
Törende bir konuşma yapan Fatma Girik'in manevi kızı Ahu Turanlı, "Hepinizi ayrı ayrı buraya geldiğiniz için ona iyi dileklerinizi dualarını ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Fatma annem Şişli'ye çok emek verdi. Benim çocukluğumda Belediye Başkanıyken onu evde görmek çok zordu. Hafta sonları bile evde yoktu. Sabahın yedisinde kalkıp, çizmelerini giyip işçilerle yolları yıkamaya giderdi. Buraya çok emeği geçtiğine inanıyorum. Hepimizin başı sağ olsun. Türkiye büyük bir değerini kaybetti" dedi.
“SÖZLERİN BİTTİĞİ ANDAYIZ”
Fatma Girik'in kardeşi Günay Girik çok üzgün olduklarını belirterek, "Sözlerin bittiği andayız. Ablam buranın eski Belediye Başkanı. Bana da kısmet oldu burada 5 sene görev yapmak. Çok üzgünüz. Diyecek bir şey bulamıyorum. Bunu biz Muammer Başkanımızla bu toplantıyı geçen ay ablamla beraber planlamıştık. Burada adı verilen bir kız yurduna açılışını yapacaktık. Bu toplantı olacaktı zaten. Çok enteresan o bunları görüyor olacaktı. Muhtemelen de şimdi görüyordur. Hepimizin başı sağ olsun" ifadelerini kullandı.
"GİRİK'LE ÇALIŞMAKTAN BÜYÜK ONUR DUYDUM"
Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, "Şişli Belediyesi eski başkanımız ve ülkemiz sinemasının duayen oyuncularından dev bir sanatçıya veda etmek için bir araya geldik. Fatma Girik'in zamansız gidişiyle derin bir üzüntü içerisindeyiz. Fatma Girik benim için çok önemli bir isimdi. Belediye başkanlığı döneminde kendisiyle çalışıyor olmaktan her zaman büyük bir onur duydum. 1994 seçimlerinde 1.5 ay boyunca sabah 07:00'den akşam 01:00'e kadar bütün Şişli'yi adım adım dolaştık. Usta sanatçılığı ve toplumsal içerikli filmleri ile milyonların gönlünde taht kurmuş bir isimdir" ifadelerini kullandı.
CENAZESİ, CEMAL REŞİT REY SALONU’NA GETİRİLDİ
Ardından, Girik için Cemal Reşit Rey Konser Salonun’nda bir anma töreni düzenlendi. Sanatçının naaşı, sevenleri eşliğinde salona getirildi.
Anma törenine, Girik'in kardeşi Günay Girik, Girik'in yeğeni Fatma Ahu Turanlı, Hülya Koçyiğit, Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu katıldı.
EDİZ HUN, TABUTU ÖPEREK VEDALAŞTI
Ünlü isimlerin katıldığı törende sahneye çıkan usta oyuncu Ediz Hun, konuşmasından "Dürüsttü, mertti! İnsanın gerçek gücü sıçrayışlarda değil sarsılmaz duruştadır! Böyle bir kadındı. İnanın en yakınlarından biriyim, büyük bir kayıptır" ifadelerini kullandı.
Konuşmasının ardından Girik'in sahnede duran Türk Bayrağı'na sarılı tabutunu öpen Ediz Hun, dostuna veda ettikten sonra sahneden indi.
EDİZ HUN'DAN GİRİK'E TOLSTOY'LA VEDA
Hun konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
"Tanışmamızın üzerinden 58 yıl geçti. Olağanüstü bir kadındı. Dürüsttü, mertti, menfaat peşinde hiç koşmazdı. Tolstoy'un çok önemli bir sözü var, bunu sizinle paylaşmak istiyorum. 'İnsanın gerçek gücü sıçrayışlarda değil, sarsılmaz duruştadır.' Böyle bir kadındı, böyle bir sanatçıydı. Bunu söylemek için rica ettim, ben de konuşmak istiyorum diye. Çok dürüst karakterli, son derece mükemmel bir insandı. İnanın, en yakınlarından biriyim, dostluğumuz bugüne kadar devam etti. Yokluğu Türk sanat alemi için çok büyük bir kayıptır. Teşrif ettiğiniz için sizlere minnettarız."
İMAMOĞLU: ‘ÇOK YÖNLÜ BİR İNSANDI’
Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fatma Girik'in Türk sinemasının çok önemli bir ismi olduğunu söyleyerek, "Sanatçılığının yanı sıra sosyal yönü çok güçlü bir insandan bahsediyoruz. Daima halkın ve emekçinin yanında, toplumsal sorunları takip ederdi. Aynı zamanda dürüst, halkçı, Atatürkçü bir sanatçı Fatma Girik. Sağlam karakteriyle örnek gösterilen bir şahsiyetten bahsediyoruz. İnsanların ruhunda böyle bir duruşu simgeliyordu. Kendisini ve aynı tarihte ölen o çok kıymetli insanları da rahmetle, minnetle yad ediyorum" dedi.
İBB, GİRİK İÇİN KİTAP HAZIRLAYACAK
İBB olarak Fatma Girik'le ilgili bir kitap hazırlığı içerisinde olduklarını aktaran İmamoğlu, şöyle devam etti:
"Bu çalışmalar sürerken çalışma arkadaşlarım, kendisiyle kitap için röportaj gerçekleştirecekti. Ben de kendisiyle buluşmak istediğimi söylemiştim arkadaşlarıma. Hatta arkadaşlarım o isteği iletince, duyduğu sevinci ve güzel gözlerindeki ışığı bana aktardıklarında ben de çok büyük onur ve mutluluk duymuştum. Ne yazık ki bu buluşma gerçekleşemedi,. Böyle buluştuk. Kitap çalışmaları şu anda devam ediyor. Yayınlandığında hep birlikte Fatma Girik'i anmaya devam edeceğiz."
HÜLYA KOÇYİĞİT: DİLERİM MEMDUH ÜN'E KAVUŞMUŞTUR
Törende konuşan Girik'in yakın dostu Hülya Koçyiğit, "Memduh Ün'ü kaybettikten sonra bir türlü toparlanamadı. Dilerim Memduh'a kavuşmuştur. Artık dört yapraklı yonca yok" diyerek üzüntüsünü dile getirdi. Hülya Koçyiğit açıklamasında "Acı çok büyük çok taze. O Türk halkının kalbinde yaşayacak" dedi.
‘CESUR YÜREKLİ BİR EFSANEYDİ’
Koçyiğit, "İçimiz yanıyor. Hani 'Gözler insanın kalbinin aynasıdır' derler ya, o masmavi gözlerle sanki içinden bir ışık yanarmış gibi pırıl pırıl sevgiyle, iyilikle bakan o güzel gözleri, girdiği ortama hemen bir enerji, canlılık getirir, neşelendirirdi. Türk sineması deyince hepimizin aklına ilk o gelirdi. Çünkü o mesleğine tutkuyla, aşkla bağlı bir sanatçıydı. Cesur yürekli bir efsaneydi" diye konuştu.
Girik'i çok özleyeceğini vurgulayan Koçyiğit, şöyle devam etti:
"Sinemaya olan tutkusunu, o güzelim filmleri yaparken duyduğu heyecanı, korkularını, beklentilerini hepimiz biliyoruz. O filmleriyle kendi tarzını yaratmış bir sanatçı. Her ne kadar farklı siyasi kulvarlarda görünüyor olsak da biz Atatürk'e, onun ilke ve inkılaplarına, bütün kalbimizle bağlı cumhuriyet kadınlarıydık. Anaç ve çocuk yürekli, dost canlısı bir insandı. Her ölüm erken. Önemli olan, ardımızdan 'İyi insandı.' dedirtebilmek. Fatma onu başardı. Fatma, iyi bir insan olarak aramızdan ayrıldı ve bugün biz onu ebediyete yolcu ediyoruz. Daha doğrusu en büyük aşkına, ömrünü paylaştığı Memduh'unun yanına yolcu ediyoruz. Türkiye, onu filmleriyle sonsuza kadar yaşatacaktır. Nur içinde yat canım arkadaşım, Allah rahmet eylesin. Allah sevenlerine de sabır versin."
KARDEŞİ KONUŞTU: 'EN BÜYÜK AŞKININ YANINA GİDİYOR'
Usta sanatçının kardeşi Günay Girik de 56 yıllık yaşamında, annesinden daha çok ablasını gördüğünü belirterek, "Başımıza bela olan bu koronavirüs salgını, aramızdan onu kopardı, aldı. Bodrum'u çok seviyordu. Hep Bodrum aşkını dilinden düşürmüyordu. Şimdi Memduh Ağabey'e, en büyük aşkının yanına gidiyor. Söylenecek bir laf bulamıyorum. Hepimizin başı sağ olsun" dedi.
'VİCDANIYLA, ŞEFKATİYLE YOL GÖSTERİCİM OLDU'
Fatma Girik'in yeğeni Fatma Ahu Turanlı da teyzesinin her zaman yanında olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:
"Vicdanıyla, şefkatiyle yol göstericim oldu, gerektiğinde sırtımı dayadığım koskocaman bir dağ oldu. Tüm kötülüklerin karşısında her zaman beni sevip, sarıp sarmaladı. Sevincimle sevinip, üzüntümle üzüldü. Bana her zaman bir anne oldu, yeri geldi dostum, arkadaşım, yeri geldi sırdaşım oldu. Anne olmak da böyle bir şey değil mi zaten? O beni belki karnında büyütmedi ama kalbinde büyüttü. Seni her zaman çok seveceğim. İçtenlikle söyleyebilirim ki, o ülkesinin her bir ferdini, dağını, taşını, toprağını, kedisini, köpeğini, ağacını, kuşunu, çiçeğini, böceğini her şeyini çok severdi. Hiçbir canlıya zarar gelsin istemezdi. Her zaman haksızlık ve vicdansızlıkların karşısındaydı. Ne mutlu ki o büyük sevgisi de hiçbir zaman karşılıksız kalmadı."
Çocuk Esirgeme Kurumundan koruyucu aile olarak 12 yaşında yanına aldığı manevi kızı Ahu Aşkar ise anneliği usta sanatçıdan öğrendiğini dile getirerek, "İyi ki annem oldu. İyi ki onun kızıyım. Onunla gurur duyuyorum. Onu çok seviyorum. O hala benim annem, benim çınar ağacım" ifadelerine yer verdi.
Törende, oyuncu Ümit Efekan ve Nur Sürer, yazar Zeynep Oral ve Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin de konuşma yaptı.
Sanatçının cenazesi, öğle namazını müteakip kılınacak Cenaze Namazı için Teşvikiye Camisi'ne götürüldü.
Türkan Şoray, sanatçı Fatma Girik'i son yolculuğunda yalnız bırakmadı. (Fotoğraf: Behlül Aydın, Hürriyet)
'GİTTİM, SARILDIM, VEDALAŞTIM...'
Teşvikiye Camii'ndeki cenaze törenine Fatma Girik'İn yakın dostu Türkan Şoray da katıldı. Şoray, konuşmakta zorlandı:
"Duygularımı ifade edemeyeceğim, nolur beni anlayın arkadaşlar. Gittim sarıldım, vedalaştım. Sağolun eksik olmayın."
"GERÇEK BİR CUMHURİYET KADINIYDI"
Törene katılan Nuri Alço ise "Fatma Girik'i anlatmak gerçekten çok zor. Önemli olan onunla yaşamak. Yaptığı bütün işlerde bütün fakirin ve emek verenin yanındaydı. Gerçek bir cumhuriyet kadınıydı. Ne kadar kötü durumda olursa olsun o yüzündeki gülümsemeyi ve esprilerini hiçbir zaman eksik etmezdi. Kendisini en son bodrumda ziyaret etmiştim. Gayet iyiydi, neşeliydi" dedi. Fatma Girik, son yolculuğuna sevenleri tarafından alkışlar eşliğinde uğurlandı.
"ALLAHTAN RAHMET DİLİYORUM"
Cenaze törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Hepimizin başı sağ olsun bu Kovid-19 döneminde sanat camiamız çok değerli birini kaybetti. Maalesef bu süreç tüm dünyada yaşanıyor. Bize düşen görev onlardan sonra yerlerini doldurmak ve yeni sanatçıların onların yerini almasını sağlamak. Başta ailesi olmak üzere tüm sanat camiasına baş sağlığı diliyorum. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum" dedi. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ise "Acımız büyük. Başta yakınları olmak üzere tüm sevenlerine ve Türk sinemasına baş sağlığı diliyorum" diye konuştu.
Fatma Girik'in naaşı, İstanbul'da düzenlenen törenlerin ardından Bodrum da Memduh Ün'ün yanında toprağa verilmek üzere yola çıkarıldı.
Kaynaklar: Cumhuriyet, Hürriyet