MESAM ve MSG temsilcisi Avukat Umay Neva Kaya, polis eşliğinde konser alanına geldi. Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG) ve Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) adına polislerle birlikte gelen Avukat Kaya, umuma açık alanlarda müzik kullanımı için yasal olarak alınması gereken izni almadan ve meslek birlikleri ile herhangi bir lisans sözleşmesi yapmaksızın canlı konser etkinliği düzenlediği gerekçesi ile organizatörlere baskın yaptı.

MESAM ve MSG temsilcisi Avukat Umay Neva Kaya ve gözlemci, konseri düzenleyen organizatörler eşliğinde tespit yaptı.

“MAHKEME KARARIYLA BURADAYIZ”

Avukat Umay Neva Kaya, “Burada mahkeme kararı ile tespit gerçekleştirmek için bulunuyoruz. Bu gerçekleştireceğimiz etkinliğin sanatçı ve müzisyenlerle hiçbir ilgisi yoktur. Bizim burada asıl muhatabımız bu organizasyonu gerçekleştiren organizasyon şirketidir” dedi.

Yaşanan gelişmelerin ardından MSG Başkanı Ferhat Göçer'in açıklaması şöyle:

Değerli Kamuoyuna,

Basından da takip ettiğiniz üzere, geçen hafta sonu Turkcell Vadi Konserleri kapsamında “Atlantis Organizasyon” adlı şirkete karşı MESAM ve MSG olarak 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunundan doğan haklarımızı kullanarak yasal tespitlerde bulunduk.

Öncelikle, söz yazarı ve besteci üyelerimizin konserlerde seslendirilen şarkılarının telif bedellerini ödememekte direnen ve lisans anlaşması yapmayarak bir emek hakkı olan telif hakkının ihlallerine sebep olan bazı mekan, kurum, konser, etkinlik ve organizasyon firmalarına karşı yasal haklarımızı sonuna kadar kullanarak mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu çalışmalar, teliflerini düzenli ödeyen veya anlaşmasına rağmen ödemekte zorlanan firmalar ayrı tutularak, meslek birlikleri ile yıllardır anlaşmaya yanaşmayan gerek bilinen gerekse yeraltına inmeye çalışan firma ve organizatörlere karşı yapılmaktadır.

Bir süredir, yurt içi ve yurt dışında telif haklarımızı daha etkin takip etmek üzere, MESAM ve MSG olarak ortak lisanslama birliği kurmuş hatta bu birlikteliği büyüterek müzik alanındaki 7 meslek birliğinin oluşturacağı federasyona dönüştürmek için prensip anlaşması yapmış bulunmaktayız. Bu kapsamda, Türkiye genelindeki tüm bölgelerde, lisans almadan eser sahiplerinin haklarını ihlal ederek eserlerini bedelsiz olarak kullanan ulusal ve yerel Radyo, TV, umumi mekan (kafe, restoran, kulüp, AVM vb.), oteller ve tabii ki canlı performanslar, konser, festival organizasyonlar için sistematik, büyük lisanslama seferberliği başlatmış bulunmaktayız.

Bu yasal girişimlerimiz, müzik eserlerini icra eden yorumcu ve müzisyenlerle hiçbir şekilde ilgili olmayıp, sadece bu organizasyonları düzenleyen organizatörler, mekanlar ve kurumlarla alakalıdır. Ancak, mücadelemizin hızlı ve kararlı bir şekilde sonuca ulaşması için meslek birliklerimizin de üyesi olan icracı ve yorumcu tüm sanatçılarımızdan, sorgulayıcı olmalarını ve telif haklarımızı ödememekte ısrar eden ve hatta bunu bir marifet sayan kişi, kurum ve organizasyonlarla çalışmamaya özen göstermelerini önemle rica ederiz.

Eser sahibi meslek birlikleri MESAM ve MSG olarak, hak ve hukuk tanımadan yıllarca eser sahibi üyelerimizin haklarını sömüren bu gibi kişi, kurum ve organizasyonlara karşı haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı ve bunları kamuoyuyla paylaşacağımızı; telif haklarına saygılı olan kurumları ise yücelterek onlara destek vereceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.

Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG)

Yönetim Kurulu Başkanı

Ferhat GÖÇER