MÜZİK

İlham Gencer 100 yaşında hayatını kaybetti

Türk popüler müziğin önemli isimlerinden piyanist İlham Gencer 100 yaşında hayatını kaybetti

Türk caz müzisyeni, piyanist Bozkurt İlham Gencer (100) hayatını kaybetti.

İlham Gencer - Ajda Pekkan

Ajda Pekkan "Hocam" dediği Bozkurt İlham Gencer'i geçtiğimiz yıl Bodrum da tedavi gördüğü hastanede ziyaret etmişti.

Bir süredir Bodrum'da bir hastanede tedavi gören ünlü sanatçı bu akşam hayatını kaybetti.

Acı haberi oğlu Bora Gercer, sosyal medya hesabından duyurdu:

Babam,
Türkiye'nin babası,benim canım,varlığımın sebebi.
Dünya iyisi,insan,adam gibi adam Bozkurt İlham Gençer’i kaybettik.
Gereken bilgileri daha sonra vereceğim.Büyük üzüntü içindeyiz.
Çok Uğraştık,çok emek verdik. Keşke elimizden daha fazlası gelebilseydi, Ahu Atmaca ve Ailesine verdikleri sonsuz emek ve uğraşı için binlerce teşekkür ederim.
Hastane sürecinde Acıbadem Bodrum hastanesine, doktorlarına ve hemşirelerine çok minnettarız.
Allah sevenlerine sabırlar versin.
Herkese sevgi ve saygılarımla.

İlham Gencer'in vefatının ardından Süperstar Ajda Pekkan, sosyal medya hesabından yaptığı duygusal paylaşımda; "Canım Ustam, çok değerli Hocam , ilk sahnemin Duayeni.. Sevgili İlham Gencer ruhun şâd olsun, ışıklar içinde uyu Gencer İlham." notunu düştü.

TÜRKÇE SÖZLÜ POP MÜZİĞİNİ BAŞLATAN İSİM

Türkiye'nin ilk Piyanist şantörlerinden biri olan Gencer, caz müziğinin yaygınlaşmasına önemli katkılarda bulundu. Türkçe sözlü pop müziğini başlatan isim olarak tanınan Gencer, 30 Ağustos 2022'de Bodrum'da özel bir etkinlik ile 100. yaşını kutlamıştı. Gecede sanat dünyasına kazandırdığı Ajda Pekkan da sahneye çıkmıştı. 

Bora - Ayşe - İlham - İlhan Gencer

İLHAM GENCER KİMDİR? 

Gencer, 30 Ağustos 1922 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Müziğe ilk kez 1931 yılında annesinden aldığı derslerle ve evlerindeki konsol piyanoyu çalarak başladığını belirten Gencer, başkaca bir müzik eğitimi almadığını bu nedenle aslında nota bilmediğini, doğaçlama çalıp söylediğini bir röportajında söylemiştir. İlk bestesi olan "İlham Vals"i de beş yaşındayken besteledi ve ilk konserini de yine beş yaşındayken Saray Sineması'nda verdi.

1943'te "Beyoğlu Erkek Lisesi"nden mezun olan İlham Gencer, Halk Evleri'nde müzik yaşamına amatör olarak başladı. 1944 yılında müziğe Beyoğlu’nda profesyonel olarak devam etti. Dönemin ilk yerli caz grubunda piyanoda İlham Gencer, trompette Badi Kemal, klarnette Mehmet Akter, vokalde Türkan Pasiner yer alıyordu. Başka bir müzik grubunu da 1949 yılında oluşturdu. İstanbul Radyosu'nda 1949’dan 1963’e kadar program yaptı. 1950'lerde Amerikalı şarkıcı Eartha Kitt'e "Kâtibim" şarkısını öğretti. Diğer bir adı da "Üsküdar'a Gider İken" olan şarkı dünya çapında hit oldu. 1960 yılında İstanbul Şişli'de kendisine ait olan "Çatı Kulübü"nü açtı. Bu kulüpte birçok şarkıcıyı müzik dünyasına o kazandırdı, bazı şarkıcıların da kendi üsluplarını ortaya çıkarmalarına fırsat tanıdı.

Gencer, 1961 yılında "Çatı Kulübü"nde Lübnan asıllı Fransız şarkıcı Bob Azzam'ın o yıl dünyada meşhur ettiği "C'est écrit dans le Ciel" adlı şarkıyı Fecri Ebcioğlu'nun yazdığı eğlenceli sözlerle Türkçe olarak seslendirdi. Bu parça Türkçe söylenmiş ilk pop şarkısıydı. Artık "Bak Bir Varmış Bir Yokmuş" adını alan bu şarkı ilk olarak 78 devirli taşplak formatında, daha sonra da 45'lik vinil plak olarak yayınlandıktan sonra ülke çapında büyük bir ilgiyle karşılandı. Böylece "Bak Bir Varmış Bir Yokmuş" Türkiye'de on yıl kadar sürecek olan "aranjman" müzik akımını başlatan şarkı olarak Türk pop tarihine geçti.

İlham Gencer, Ajda Pekkan'ı ilk keşfeden isimler arasında. Bozkurt İlham Gencer, Pekkan'ın kariyerinin başlangıç yıllarında Çatı da 'Los Çatikos' ismini verdiği grubuyla birlikte çalıştılar.

İlham Gencer’in, kulübün adından türettiği ve ‘’Los Çatikos’’ ismini verdiği orkestranın ilk solistlerinden birisi de Ajda Pekkan olmuştur. İlham Gencer (Piyano), Sabahattin Tosun (Bateri), Mehmet Tosun (Bas), Orhan Avşar (Bandeneon), Ajda Pekkan (Solist)

İlham Gencer Hürriyet gazetesi tarafından 1965 yılında ilk kez düzenlenen "Altın Mikrofon" yarışmasında "Zamane Kızları" adlı şarkısıyla ilk 10'a girdi. İlham Gencer 1953’te şarkıcı Ayten Alpman’la evlendi 1961'de ayrındılar. İkinci evliliği ise Necla Gencer'le oldu. Bora Gencer, Ayşe Gencer ve İlhan Gencer adlı çocukları da müzikle ilgilendi.

“İstanbul’un Güzelliklerini Koruma ve Yaşatma Derneği”ni kuran Gencer, 24 Mayıs 2023 tarihinde Bodrum'da yaşamını yitirdi.

İLHAM GENCER'İN ARDINDAN...

Ajda Pekkan hocası İlham Gencer'in vefatının ardından paylaştığı video kayıdın altına da şu notu düştü.

"Canım Ustam İlham Gencer ile Bir Başka Gece programı... Yıllar önce böyle güzel sahnelerde beraber olabildiğimiz için çok şanslıyım. En güzel anılarım için sonsuz minnettarım. Canım Hocam yerin dolmayacak, her zaman kalbimdesin. Rahmetle anıyorum, ışıklar içinde uyu İlham Gencer." 

Erol Evgin, İlham Gencer'in vefatının ardından duygularını sosyal medya hesabından şu sözlerle paylaştı:

Caz piyanisti ve yorumcu İlham Gencer, aramızdan ayrıldı.

Müzik dünyamız için büyük bir kayıp.

İlham Abi, son zamanlarına kadar sahnede piyano çaldı ve şarkılar söyledi.

1972 yılında o yıl açılan Maçka Oteli’nde çalışırdık.

O 5 çaylarında piyano çalar, ben gece kulübünde şarkı söylerdim. 50 yıllık dostumdu.

Müzik dünyamızın başı sağ olsun. Mekanı cennet olsun. Işıklar içinde uyusun.