KÜLTÜR SANAT

Hazım Körmükçü: 'Hükümetler değişir ama sanat başına buyruktur'

Röportaj: Nilüfer BAYRI

Darülbedayi'nin efsane sanatçılarından Hazım Körmükçü'nün torunu olan başarılı oyuncu doğaçlama olarak başından geçen ve gözlemlediği komik ve eğlenceli şeyleri sanatseverlerle paylaşıyor. Körmükçü; "Darülbedayi'nin önemli sanatçılarından birinin torunu olmak çok onur ve gurur verici birşey, tabi bir o kadar da sorumuluk getiren bir şey. Bugüne kadar onun adını lekelemeden koruyabildiysek mesleğimizde ne mutlu bana. Benim için en önemli şey bu" diyor. 

‘Hazımsız Şeyler' ne tarz bir oyun?
Tamamen doğaçlama bir oyun tabi ama bir kurgusu var. 7'den 70'e herkesin rahatlıkla seyredebileceği bir stund-up. Ailem, çocukluğum, konservatuar yıllarında yaşadıklarım, profesyonel oyunculuğa geçtiğimde sahne önü ve sahne arkasında yaşamış olduğum çeşitli hikayelere de yer veriyorum. Birde sokakta denk geldiğim enteresan hikayeler var. Genel konsepti bu.

BU ÜLKEYİ YÖNETENLER ÇOK DAHA
KOMİK BENCE

Oyunun adı 'Hazımsız Şeyler'. Toplum olarak biraz balık hafızalı mıyız, gerçekten hazmediyor muyuz, yoksa hazımsız mıyız bazı durumlarda?
Bizim meslekte bir şey vardır; 'kusma zamanı geldi' deriz. Hazmettiğim şeyleri seyirciyle paylaşmak için yola çıktım. Türkiye de gündem öylesine her gün değişiyor ki, hazmedemiyeceğimiz şeylerde var, hazmedebileceğimiz şeylerde var. 'Hazımsız Şeyler'de oradan çıktı! Hazmedemeyeceğimiz şeyleri de anlatacağımız hikayelerimiz olacak. Politik olmayacak çünkü bu konuda bizden çok daha yetenekli insanlar var siyasetle uğraşan, bazı siyasilere baktığınızda stund-up'çı gibi. Bu ülkeyi yönetenler çok daha komik bence. O yüzden kendi içimde harmanlayıp, hazmettiğim şeyleri hazımsızca seyirciyle buluşturacağım bir konsept aslında.

Oyunda bazı şeyleri tiye mi alıyorsunuz?
Ti'ye almak değil de, herkesin özümsediği kanıksadığı şeyleri, farklı bir mizahi anlayışla gözler önüne seriyorum. Stand up'ın da amacı o. Farklı bir dünya anlayışla anlatmak önemli, ülkemiz bu anlamda cennet. Bir tabela görüyorsun, tabelada 'Köpek bozuk olabilir, ıslık çalarak gelin' diyor, böyle bir şey olabilir mi, ben bozuksam köpek ıslık çalsın o zaman. Bunun gibi yığınla kara mizah örneği var.

 ORTADOĞU’DA KELLE KESENLER MÜSLÜMAN DEĞİL
 Ortadoğu’da büyük olaylar yaşanıyor.

Mââlesef. Ortadoğu’da kelle kesip top oynayanlar var hala günümüzde. Bunlar olacak şeyler değil, insanlık dışı. Onlar Müslüman değil bence. Müslüman böyle davranmaz. Kuranı Kerim bize bunları öğretmedi. Müslümanlık, İslamiyet iyiliği emrediyor, vahşeti değil. Irak ve Suriye’de yaşananları esefle kınıyorum. Kınamaktan başka da bir şey elimizden gelmiyor

DARULBEDAYİ'NİN ÖNEMLİ SANATÇILARINDAN BİRİNİN TORUNU OLMAK ÇOK ONUR VERİCİ!
Dedeniz Hazım Körmükçü çok büyük bir üstad ve Muhsin Ertuğrul'un da en büyük gözdelerinden. Duayen bir sanatçının torunu olmak nasıl bir duygu?
Onur ve gurur verici bir şey.1898'de dünyaya gelmiş ve 1 Nisan 1944'te ölünce öldüğü gün 1 Nisan olduğu için hiç kimse inanmamış, 'Hazım Bey gene şaka yapıyor' demişler. Darülbedayi'nin önemli sanatçılarından birinin torunu olmak çok onur ve gurur verici bir şey, tabi bir o kadar da sorumluluk getiren bir şey. Bugüne kadar onun adını lekelemeden koruyabildiysek mesleğimizde ne mutlu bana. Benim için en önemli şey bu.

ÜÇ KUŞAK AİLEDEN TİYATROCU

Aileden kaçıncı kuşak sanatçısınız?
3. kuşak. Dedem Hazım Körkmükçü ve babam Okan Körmükçü'den sonra ben, kız kardeşim Pelin Körmükçü ve amcamın kızı Hikmet Körmükçü'yle birlikte geleneği sürdürmeye çalışıyoruz.

'Lüküs Hayat' harikalar yaratmış bir müzikal. Zihni Göktay'dan önce dedeniz oynamış o rolü. En son olarakda siz oynadınız.
Evet. Cemal Reşit Rey ve Ekrem Reşit Rey kardeşler ile bir bölümünü Nazım Hikmet'in yazmış olduğu 'Lüküs Hayat' oyunu bir rivayete göre aslında dedem için yazılmış bir oyundur. Yıllar önce onu ilk dedem Hazım Körmükçü oynadı. Sonra Zihni Göktay oynadı.Yıllar sonra konservatuvarı bitirince bende Lüküs Hayat'ta Zihni ağabey (Göktay) ve Suna Pekuysal'la aynı sahneyi paylaştım, benim için manevi değeri yüksek bir oyundur!

MÜŞFİK HOCA BENİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR!
Çok bilinen önemli eserleri sahnelemişsiniz, romandan uyarlanan 'Çalıkuşu', William Sheakespeare'ın 'Julius Caesar' oyununda oynamışsınız..
Sheakespeare'ın 'Julius Caesar' oyununu rahmetli hocam Müşfik Kenter sahneye koymuştu. Rumelihisarı'nda ve Açıkhava Tiyatrosu ile AKM'de 3 sene sahneledik.  Müşfik hoca benim için çok değerlidir. Mesleğimizle ilgili ne öğrenebildiysek ondan öğrendik nurlar içinde yatsın.Oyunculuk anlamında ne öğrendiysek ondan öğrendik.

Tarihi kişilikleri canlandırmayı seviyor musunuz?
Evet. En son 'Osmanlı da Derin Devlet' adlı dizide Damat İbrahim Paşa'yı oynadım. 'Eyvah Eyvah 3' adlı sinema filminde de Ata Demirer ile oynadık. İyi de gişe yaptı. Ata Demirer ile çalışmak çok keyifli.

Nasıl iyi kazandınız mı? Ata Demirer'in dağıtımcı kazandı diye bir açıklaması oldu.
Genelde dağıtımcı kazanır. Biz sadece orada anı biriktirdik. Gönlü kıymetli arkadaşım Ata Demirer, "Gel ağabey, anı biriktirelim" dedi, bende seve seve kabul ettim, güzel bir hikayenin içinde olmak, Bozcaada ve Çanakkale'de olmak güzeldi... Ata da kazanmıştır muhakkak. Ata ne yaparsa yapsın, iyi bir izleyici kitlesi var iyi işler yapar, maddi ve manevide muhakkak kazanır ve kazandırır.

 AKM'NİN YIKILMASI BENİ ÜZER
Taksim'de ki AKM uzun süredir kapalı, yıllardır restore edilemiyor. Yıkılması da gündeme geliyor zaman zaman. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Şahsen beni çok üzer.  Çocukluğum orada geçti. Benim babam AKM'den emekli, 25-30 senesini verdi orada. Beş yaşımdan beri ben orada Cihan Ünal, Ayten Gökçer, Can Gürzap gibi büyük üstadların arasında büyüdüm. Oranın kokusu hâlâ burnumun ucunda. Operadan baleye, tiyatrodan her türlü şova kullanılabilecek bir yerin atıl olarak durması sanatçı kimliğimi bırak, insan olarak beni üzer.Tarihi yapılarımıza sahip çıkmalıyız.

Şehir Tiyatroları’nın kapatılması gündeme geliyor zaman zaman
Her ne olursa olsun hükümetler değişir ama sanat başına buyruktur, hiç kimse, kişi ve kişiler tarafından yönlendirilemez! O zaman sanat olmaz. Picasso demiş ki; 'Sanat gündelik yaşamdaki tozları ortadan yok etmek için vardır!'. Sanatın eşsiz bir gücü var. Hiçbir siyasi parti, düşünce, görüş sanatı yönlendiremez! Sanat başına buyruktur, o yüzden adı sanattır! O yıkılacak, bu kapanacaktan ziyade, ben meseleye çok daha farklı boyuttan bakıyorum. Tabi ki Şehir Tiyatroları’nın, Devlet Tiyatroları’nın kapanmasına gönül el vermez.

Sanatçılarda mı ikiye bölündü? Yandaş medyadan sonra 'yandaş sanatçı' tabirleri de çıktı
Yapmak istedikleri o zaten, insanları ikiye bölmek. Mühim olan insanların akıllıca bakıp, daha mantıklı davranmaları gerekiyor, bölünmeden bütün olmak önemli.

Ergenekon ve Balyoz davasında 5 sene içeride yatan paşalar 'Hak ihlali' olduğu gerekçesiyle yeni çıktı. Yeniden tutuksuz yargılama söz konusu.Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Babamın adını koyan Atatürk'tür benim. Bu herhalde yeterli bir cevap! Soyadı Kanunu’nu Atatürk çıkardı. Dedem Hazım Körmükçü masasında bulunur, şarkı söylermiş.

Hazımsız Şeyler İstanbul'dan sonra nerede sahnelenecek?
Cuma ve cumartesi akşamı İstanbul'da peş peşe iki kez sahneledik. Yaz sezonunda amfi tiyatrolarda ve Anadolu turnesinde halkla buluşacağız. 1,5 saatlik, insanları güldürürken düşündüren, anılara yolculuk yaptıran bir oyun.

Başka yeni projeleriniz var mı?
Stand-up'tan önce de 'Ayşe Opereti' ve 'Koca Bir Aşk Çığlığı' adlı oyunu sahneledik. Bu yaz stundup oyunumuz 'Hazımsız Şeyler' ile devam edeceğiz, yeni dizi projesi için görüşmelerimiz sürüyor.