Sanatçı Fatma Girik Bodrum da toprağa verildi.
Fatma Girik Bodrum da son yolculuğuna uğurlandı
Covid-19'a bağlı zatürre tedavisi gördüğü İstanbul'daki hastanede çoklu organ yetmezliği nedeniyle 79 yaşında hayatını kaybeden Fatma Girik'in cenazesi İstanbul'daki törenin ardından Bodrum'a getirildi.
Bodrum Merkez Adliye Camii'ne getirilen Girik'in cenaze namazına Muğla Valisi Orhan Tavlı, Türkiye Değişim Partisi (TDP) Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, CHP Muğla Milletvekilleri Süleyman Girgin, Mürsel Alban, Suat Özcan, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, AK Parti Bodrum İlçe Başkanı Osman Gökmen'in yanı sıra sanatçının ailesi, yakınları, sevenleri ve sanat dünyasından çok sayıda isim ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Burada kılınan Cuma namazının ardından sanatçının cenazesi sevenlerinin gözyaşları arasında alkışlarla uğurlanarak Bodrum'un Torba Mahallesi'ndeki evine getirilerek yakınlarından helallik alındı.
Fatma Girik'in cenazesi daha sonra Torba mezarlığında 2015'te vefat eden eşi Memduh Ün'ün yanına defnedildi.
HAYVAN BAKIMEVLERİNE MAMA BAĞIŞI İSTEDİLER
Ailesi, cenazeye çiçek gönderilmemesi, Fatma Girik'in anısına Torba ve Turgutreis Hayvan Bakımevlerine mama bağışında bulunulması çağrısında bulundu.
Usta sanatçının kardeşi Günay Girik ise cenaze namazı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, ablasını son yolculuğuna uğurlamak için Bodrum'a geldiklerini söyledi.
"HEM ABLAM HEM YOLDAŞIMDI"
Fatma Girik'i sevmeyen hiç kimsenin bulunmadığını belirten Girik, "Benim hem ablam hem yoldaşımdı. Birlikte çalışıyorduk. Birlikte işler yapıyorduk. Benim için anne gibiydi. 56 yıllık hayatımda annemle onu gördüğüm kadar, onunla birlikte olduğum kadar olmadım. Benim duygularımı anlayabilirsiniz yani. Bir anneye hissedilen duygular. Ama tabii benim ablam o” dedi.
Yaklaşık 30 yıldır Bodrum'da olduklarını anlatan Günay Girik, "Ablamın sağlık durumu son zamanlarda pek iyi değildi. Son 5-6 senedir beyniyle ilgili rahatsızlığı var, onunla uğraşıyordu. Ama gene iyiydi yani. Ona rağmen neşesi yerindeydi. Konuşuyor, sohbet ediyorduk. Birlikte arada sırada aşağıya iniyorduk. Yani pek eksikliği yoktu” diye konuştu.
"BİR ANDA HASTANEDE CORONA VİRÜSÜN PENÇESİNE DÜŞTÜ"
Son dönemde salgınla birlikte sanatçının corona virüse yakalandığını vurgulayan Girik, şöyle konuştu:
"Son zamanlarda bu corona virüs belası nasıl olduysa... Bir anda hastanede onun pençesine düştü. Bir şey yapılamadı. Yani zaten 2-3 üç gün içerisinde kaybettik. Umarım mekanı cennet olur. Zaten Memduh abiyi biliyorsunuz, eşi. Onu da yakın bir zaman önce kaybetmiştik. Namazdan sonra ablamın naaşı buraya gelecek. Hep beraber Torba Mezarlığı’na götüreceğiz. Sevgilisinin, can yoldaşının, yani muhtemelen bizden de fazla seviyordur Memduh abiyi. Onun yanına götüreceğiz. Umarım ışıklar içinde yürür, mutlu olur, mekanı cennet olur. Daha başka diyecek bir şey bulamıyorum. Dostlar sağ olsun.”
Fatma Girik, Muğla'nın Bodrum ilçesinde Torba Mezarlığı'nda hayat arkadaşı Memduh Ün'ün yanında gözyaşları içerisinde toprağa verildi.
Fatma Girik kimdir?
12 Aralık 1942 tarihinde Hayri ve Münevver Girik'in üç çocuğundan biri olarak İstanbul'da Sultanahmet semtinde doğdu ve burada büyüdü. Babası dalgıç, annesi ev hanımıydı. İstanbul Kız Lisesi'ni (modern Cağaloğlu Anadolu Lisesi) bitirdi. Bu dönemde annesiyle birlikte filmlerde figüranlık yapmaya başladı.
Efsana sanatçı Fatma Girik 'Boş Beşik' sinema filminde görülüyor.
12 Aralık 1942 tarihinde İstanbul'da doğdu. Cağaloğlu Kız Lisesi'ni bitirdi. 1957 yılında ilk başrolü olan, yönetmenliğini ve senaristliğini Seyfi Havaeri'nin yaptığı Leke'ydi.
Fatma Girik'in performansıyla dikkatlerden kaçmayacağı film, Memduh Ün'ün yönetmenliğindeki 1960 yapımı Ölüm Peşimizde'ydi. Memduh Ün’le tanışması Girik’in hayatındaki dönüm noktalarından biri oldu.
1956-2012 yılları arasında 200'den fazla sinema filmi ve dizide rol alan Girik, Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası olarak anıldı.
Kemal Sunal'ın başrolde yer aldığı aralarında Bekçiler Kralı, Dokunmayın Şabanıma ve Yüz Numaralı Adam gibi filmlerin yapımcılığını üstlendi. 1988 yılında aktif siyasete atılarak 1989-1994 yılları arasında SHP'den Şişli Belediye Başkanı olarak görev aldı. İlk kez 1965 yılında Keşanlı Ali Destanı filmi ile Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Kadın Oyuncu Ödülüne" layık görüldü. Daha sonra Sürtüğün Kızı (1967), Ezo Gelin (1969), Boş Beşik (1970) ve Acı (1971) filmleri ile dört kez daha "En İyi Kadın Oyuncu" seçildi.
Senarist ve yönetmen Memduh Ün ile hayat arkadaşı olarak birliktelik geçiren Fatma Girik, 24 Ocak 2022'de COVID-19'a bağlı organ yetmezliği nedeniyle İstanbul'da 79 yaşında hayatını kaybetti.
180'den fazla filmde rol aldı. İlerleyen yıllarda siyasete de atılan Fatma Girik, Sosyaldemokrat Halkçı Parti'den (SHP) 1989-1994 yılları arasında Şişli Belediye Başkanlığı yaptı. Siyaset ve oyunculuğun dışında kısa bir dönem televizyon ekranlarında Söz Fato'da adlı bir programın sunuculuğunu da yapmıştır.
KAZANDIĞI ÖDÜLLER
1965 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Keşanlı Ali Destanı
1967 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Sürtüğün Kızı
1. Adana Altın Koza Film Festivali, 1969, Büyük Yemin, En İyi Kadın Oyuncu
1. Adana Altın Koza Film Festivali, 1969, Ezo Gelin, En İyi Kadın Oyuncu
3. Adana Altın Koza Film Festivali, 1971, Acı, En İyi Kadın Oyuncu
35. Altın Portakal Film Festivali, 1998, Sürtüğün Kızı, Yaşam Boyu Onur Ödülü
18. Ankara Uluslararası Film Festivali, Aziz Nesin Emek Ödülü