RÖPORTAJ: OLCAY ÜNAL SERT [email protected]

Kozan Dağı, Bir Ayrılık Bir Yoksulluk Bir Ölüm, Can Tertip , Gafil Gezme Şaşkın, Gamlanma Gönül, Dertli Kaval gibi unutulmaz şarkılara imza atan Anadolu Pop- Anadolu Rock müziğin büyük efsanesi ‘Ersen ve Dadaşlar Grubu’nun kurucusu ve solisti Ersen Dinleten ile ‘Can Tertip’ ve ‘Takım: Mahalle Aşkı’ adlı sinema filmi vesilesiyle görüştük.  Ersen ile askerlik günlerinden, müzik hayatına hemen her konuda konuştuk sanatçı dobra  açıklamalar yaptı. 

Anadolu Rock müziğin yaşayan efsanesi Ersen, Olcay Ünal Sert'e konuştu.

-“Can Tertip” sinema filminden bahseder misiniz? Film için ilk teklif geldiğinde neler hissettiniz?
FİDA Film ailesi tarafından sosyal medya aracılığıyla benimle iletişime geçtiler. Yıllar sonra efsane şarkım ‘Can Tertip’in film olacağını söylediklerinde ilk başta inanamadım, çok şaşırdım. Heyecanım yatışınca tabi ki davetlerini kabul edip Sevgili Derya Kadayıfçı ile birlikte görüşmelere başladık. Her şey çok olumlu gelişti, filmin müziklerini yapmamız istendi ve tabi ki şarkımı bir konser atmosferinde seslendirmem rica edildi, bende memnuniyetle kabul ettim.
- Ümit Erdim, Volkan Demirok, Cengiz Küçükayvaz, Hakan Ural, Tuğba Özerk, Sinan Engin gibi ünlü isimler rol aldı filmde. Şarkınızın yanı sıra sizin de sürpriz bir rolünüz var. Nasıl bir film oldu?
-Kadroyu görünce inanılmaz mutlu oldum. Çünkü senaryoyu okuyunca bu karakterlerin tam uygun olduğunu düşündüm. Muhteşem bir cast karşımızdaydı. Bizlerin rolü müzik ve yine müzik, şarkımızı finalde ekiple birlikte bitirmekti ve çekimler harika oldu. Bizim en büyük amacımız filme şarkımızın adı verilmesi idi bu da gerçekleşti.
-“Can Tertip” 80’li ve 90’lı yılların oldukça sevilen bir şarkısı… “Aman tertip can tertip, hasrete katlan tertip” diyerek bir dönem kışlalarda ve TRT’de çokça çalan bir şarkı. Bu film ile sinema tarihine de geçmiş oldu. Hayaliniz miydi bu şarkının film olması?
-Bu efsane şarkımızın inanın film olacağını hayal etmemiştim. Bu şarkı çok sevildi, hâlâ dillerde bu bizi mutlu ediyor tabi ki ama film olunca tabi bizlere üçüncü bahar oldu 2015 yılı adına.

ANADOLU GENCİ ASKERLİĞİ NAMUS BORCU OLARAK GÖRDÜĞÜ İÇİN ASLA ASKERLİK YAPMAKTAN VAZGEÇMEDİ

 ‘Can Tertip’ bir komedi filmi. Askerliğini yapmayana kız verilmez derlerdi eskiden, şimdi bedelli yapıyor bazı delikanlılar, bu konuda bir şey söylemek ister misiniz?
- Maalesef askerlik bedelliye dönünce bazı ilkeler de bozuldu bana göre ama Anadolu genci askerliği bir vatan görevi, hatta namus borcu olarak gördüğü için asla askerlik yapmaktan vazgeçmedi. Zaten yıllarca ‘Can Tertip’ konserlerimde hep sölediğim bir söz vardı; askerliği yapmayana kız vermezler! Ona göre gerçek delikanlı olmak istiyorsanız bu kutsal görevi yapmalısınız diye onlara yıllarca moral verdim.  Film duygusal komedi, o kadar güzel işlenip anlatılmış ki senaryo da hayran olmamak mümkün değil. Bu yüzden çok ilgi görüyor film.

TERHİS OLDUĞUM YERE KONSER VERMEYE GİTTİM

Herkesin askerlik anıları vardır. Sizin de ilginç bir askerlik anınız var mı? Varsa bizimle paylaşır mısınız?
Ben askerliğimi Bahriyeli olarak yaptım. İskenderun’da denizciydim. İlk eğitimimi İiskenderun Deniz Er, Eğitim Komutanlığı’nda yaptım.  Ardından Beylerbeyi Astubay Okulunda müzisyen olduğum için bandocu olarak eğitim gördüm ve sonrasında Gölcük Orduevi’ne göreve gittim. En ilginç ve unutamadığım anım; askerlik bittikten hemen sonra ‘Dertli Kaval ve ‘Kozan Dağı’ adlı şarkılarım ülke genelinde listelerde 1 numaraya yükseldi.   Ve terhis olduktan sonra Gölcük’te gerek sinema salonu, gerekse de Orduevi’nde  ki balo gecesine beni davet edip, sahnede krallar gibi ağırladılar. Bu bana en büyük hazine ve tabi ki gurur abidesi oldu benim için.

BİR AYRILLIK, BİR YOKSULLUK, BİR ÖLÜM…


- ‘Takım: Mahalle Aşkı’ adlı sinema filminde futbol müsabakası esnasında o unutulmaz şarkınız, “Bir Ayrılık Bir Yoksulluk Bir Ölüm” çalıyor… Şarkılarınızın yıllar sonra filmde kullanılması nasıl bir duygu yarattı sizde?
-Şarkıma filmde yer verilmesinden inanılmaz mutlu oldum. Bir Ayrıllık Bir Yoksulluk Bir Ölüm, Ersen Dadaşlar’ı kurduğum ilk yıllarda, 1973’ün sonunda yaptım ve ilk hitim. O şarkı ile ‘Ersen ve Dadaşlar’ patladı. Öncesinde Moğollar ve Kardaşlar ile ‘Kozan Dağı’nı yaptık o ayrı tabi ki.  
Neyi anlatıyor bu film konu olarak? Bu film amatör de olsa futbol aşkını ve mahalle de ki sıcak samimi günleri gözler önüne seriyor. Eskiden her mahallele de toprak sahalar vardı, malum günümüzde herşey rant kurbanı oldu.  O sahalar birer birer yok oldu, yerlerine gökdelen dikildi… Bir deprem olsa toplanılacak alan, park yok. İnsanlar apatmanlarda yaşıyorlar ve üst katta ki komşusunu tanımayanlar var eskiden böyle değildi tabi.

Kimler var kadroda…
Filmde Fırat Tanış, Cezmi Baskın, Beyza Şekerci, Yağız Can Konyalı gibi başarılı isimler var. Naçizane bende şarkımla varım. ‘Takım: Mahalle Aşkına’ 23 Ekim’de gösterime girdi.
 Anadolu Rock’ın son temsilcisi olarak, Cem Karaca ve Barış Manço’nun vefatından sonra bu tarz müziğe ilgi biraz azaldı mı?
- Aslında Anadolu Rock müziğine hiçbir zaman ilgi azalmadı, icra eden sanatkarlar tam manasıyla yetişmedi, yapanlarda hiçbir zaman Anadolu Rock gibi icra edemediler, daha çok fantezi rock müziğe kaçtılar, sorun sadece bu. Gerek Cem Karaca, gerekse Barış Manço Anadolu Rock Müziği tarzını her daim sürdürmediler. Cem Politik Rock, Barış ise daha çok eğlence müziği tarzı besteler icra etti; Ayı, Dağlar Dağlar, İşte Hendek İşte Deve, Sarı Çizmeli Mehmet Ağa inanılmaz güzel eserlerdi. Cem Baba’da Dadaloğlu, Tamirci Çırağı, Resimdeki Gözyaşları ile müzik tarihimizde ki o unutulmaz yerini aldı.
ANADOLU POPU MOĞOLLAR DA ÖĞRENDİM
 Moğollar, 3 Hürel ve Kardaşlar Grubu ile çalıştıktan sonra efsane Ersen ve Dadaşlar Grubu’nu kurdunuz.  Günümüzde gruplar çok kalıcı olmuyor, siz başarınızı neye bağlıyorsunuz?
 Moğollar da öğrendim Anadolu Popu. Hatta  3 Hürel bile bana eşlik ettiler. Kardaşlar ve adımı verdiğim ve soyadım gibi kabul edilen Ersen ve Dadaşlar ismi altında büyük bir özveri ile çalışarak asla tarzımdan vazgeçmedim. Tabi ki aralarda değişik denemelerim oldu ama tarzım asla değişmedi. Başarıyı ekipçe çok çalışmaya bağlıyorum.
Kozan Dağı, Can Tertip, Gafil Gezme Şaşkın, Bir Ayrılık Bir Yoksulluk Bir Ölüm, Gamlanma Gönül gibi sevilen şarkılara imza attınız. Sizin için en özel olanı hangisi, neden?   Bu arada ilginç klipler çekmişsiniz, boş stadyumda klip çekmek nasıl bir duygu?
Çok özel parçlarım oldu ve çok büyük hit eserlerdi; Kozan Dağı, Bir Ayrılık Bir Yoksulluk Bir Ölüm, Gafil Gezme Şaşkın, Gamlanma Gönül. Bu eserler TRT ekranlarında ve Açıkhava Tiyatrosu konserlerimiz öncesi klip olarak çekildi. Çekimlerde büyük stadyum ve mekanlar kullanıldı ve her biri hâlâ dillerde.
- Cem Karaca ve Barış Manço’nun ölümünün ardından miras ve borçları ile çok haber oldu.
Evet, ustaların ölümlerinin üzerine çok şeyler konuşulur oldu. Benim bu konulara girmem doğru olmaz. Allah rahmet eylesin, mekanları cennet olsun. Dualar ruhlarına, aşkla…
 
“CEM BABA BENİM EN DEĞERLİ USTAM, YAŞAMA SEVİNCİMDİ”

10-Cem Karaca’nın hocanız olduğunu biliyoruz. Sonradan o ve Barış Manço ile aranızda rekabet oluştu mu? Birlikte ilginç bir anınız varsa bizimle paylaşır mısınız?
Cem Baba (Karaca) benim en değerli ustam. Moğollar Anadolu Pop Müziği okulum. Cem Baba’yla yıllarca omuz omuza beraber çalıştık; Cem Karaca, Kardaşlar ve Ersen Dadaşlar olarak konserler verdik. Barış Manço sadece dost ve bir ağabeydi bana genelde, müzikte bir araya gelmedik. Ama Cem Baba yaşama sevincimdi,  yıllarca örnek aldığım ama asla taklit etmediğim bir büyük ustaydı Olcay’ım. Genelde sahnede bir araya gelirdik Cem Karaca ile ve bir gün kulise geldiğinde benim saçlarımı taradı. İlk onunla sahneye çıktığımda bir Karadeniz turnesi yapmıştık. O zamanlar Cem Baba’nın Apaçlar Grubu ki onun dışında kimseye eşlik etmezdi ve bana çalmalarına izin vermişti, “Geleceğin çok büyük bir sanatçısı olacaksın sen” dediğinde göz yaşlarımı tutamamıştım, boynuna sarılıp ağladım. En büyük anım bu can tanem. Aramızda rekabet hiçbir zaman oluşmadı, çünkü yorum farkı bizleri kalıcı kıldı.
 
- Özdemir Erdoğan bir cenaze töreninde, bazı sanatçıların yaşarken değerinin bilinmediğini belirterek “ ölünce iyi tıngırtı çıkarıyoruz” diyerek eleştiri yapmıştı… Katılıyor musunuz?  Yaşarken sanatçıya gereken değer verilmiyor mu?
Özdemir Erdoğan benim çok sevdiğim bir yorumcu. Genelde her daim serzenişleri oluyor, tabi ki onun düşünceleri ben kendi adıma gerek yıllar önce gerekse şimdi bu sevgiyi insanların gösterdiği sevgi ve saygı benim en büyük hazinem. Yaşarken beni ‘Yaşayan Efsane’ olarak kılmaları, en büyük ödüldür bana. Maddi, manevi her şeyimiz bu. Bunu da halkın sayesinde elde ettik fazlası ile çok şükürler olsun  Yaradan güzel bir yaşam verdi bana, bunu da çok çalışarak ve halkın takdiri ile elde ettik.   
 
 Sizin belli bir tarzınız  var. Hangi şarkıyı okusanız, türkü olsun, pop  ya da rock olsun o şarkıyı farklı kılıyorsunuz? Gırtlağınızın özel tınısından mı?
Gerek türküleri gerekse de kendi bestelerimi yorumlarken farklı tınıları yansıtarak şarkılarımı yorumlamayı seviyorum. Beni ben yapan da bu değil mi can tanem.

TAKLİTKÂR HAVALARI VAR, O YÜZDEN GÖRÜYORUZ Kİ YOKLAR

 Kıraç, Murat Kekilli gibi yorumcular Anadolu Rock yapıyor diyebilir miyiz? Nasıl buluyorsunuz çalışmalarını?
İsim olarak bu suale cevap vermek istemem. Ben Anadolu Rock müziği yapıyoruz diyenlerden bu hazzı almadım, almam da mümkün değil.  Kendi uğraşılarını vermeye çalışıyorlar sanki taklitkâr havaları var bence kendileri gibi olunsa zaten uzun vadeli yaşarlardı ama görüyoruz ki yoklar!

KEMİK DİNLEYİCİ KİTLEM KORSANA İTİBAR ETMİYOR
Son albüm çalışmanız ‘Alüvyon’. Nasıl verimli bir albüm oldu mu?  Yeni albüm çalışması var mı? Sevenlerinize buradan neler söylemek istersiniz?
Alüvyon çok güzel bir albüm oldu. Sosyal medyanın ve internetin büyük ilgisini çekti. Günümüzde bu mecraların ağırlığı çok büyük.  Çoğunluğun internetten müzik dinlediği bir dönemde korsan sorununun önüne tam manası ile geçilemediği için satış rakamlarımızı tabi ki çok etkiliyor. Yine de kemik dinleyici kitlem bize sahip çıkıyor, korsana itibar etmiyor.
Gerçekleştirmek istediğiniz her şeyi gerçekleştirdiniz mi? Ya da şunu da yapsaydım, dediğiniz var mı?
Ben müzik yaşamımda her şeye sahip oldum. Maddi, manevi milyonlarca sevenimin katkıları var, başka ne isterim ki şükürler olsun iyi ki varlar can tanelerim.

UZUN ZAMANDIR MAKİNA YAPIMI, ELEKTRONİK MÜZİK HAKİM
Günümüzde ki pop şarkıları nasıl buluyorsunuz?  Birbirini tekrar eden şarkılar yapılıyor deniyor. Ticari mi düşünülüyor sizce?
Günümüzde müzik zaten çoktan bitti… Uzun zamandır makina yapımı elektronik müzik hakim. Bence hiçbir şey ifade etmiyor, birbirinin tekrarı şeyler yapılıyor ve hiç lezzetli değil  makine müziği.
 Beğendiğiniz şarkılar ve şarkıcılar kimler? Demet Akalın, Serdar Ortaç, Hande Yener, Murat Boz, Yıldız Tilbe, Tarkan…
Ben yeni nesil sanatçıların içinde Tarkan’ı çok seviyorum. Güzel ses ve iyi yorumcu, keşke hep kalıcı çalışmalar yapsa ne güzel olur. Yıldız Tilbe’nin de belli bir tarzı var. Diğer saydıklarınızı hayatımda dinlemedim, dinlemem de…

"BU CENNET VATAN DA KARDEŞ VE DOSTÇA BİR BAYRAĞIN ALTINDA YAŞAMANIN GURURUNU BULABİLSEK SORUN KALMAYACAK!"

Terör olaylarının oldukça arttığı bir dönemde gösterime girdi film. Çok sayıda şehit haberi alıyoruz. Bu konuda neler söylemek istersiniz ?
Terör ülkem adına çok acı. Şehitler veriyoruz. Askerimiz, polisimiz ve de sade vatandaşlarımız bile şehit ediliyorlar, bu durum çok acı. Halbuki bu Cennet vatan da sevgi, saygı içerisinde kardeş ve dostça bir bayrağın altında yaşamanın gururunu bilebilsek sorun kalmayacak. Rabbim her şeyin hayırlısını versin, dualarım bu yönde.


MÜZİK PROGRAMLARINA RASTLAMAK MÜMKÜN DEĞİL TV’LERDE

Günümüzde müzik programları oldukça azaldı, dizilere ilgi çok fazla. Sizin takip ettiğiniz diziler var mı? Varsa, hangileridir? Müzik programlarına ilginin azalmasını neye bağlıyorsunuz?
Müzik programlarına rastlamak mümkün değil tv’lerde. Yazık ki her şey tükendi. Senelerdir sosyal medya bu yüzden revaçta. Her şeyimizi buradan fazlası ile takip ediyor sevenlerimiz, ki ben uzun zamandır özel davetler dışında sahne ve konser çalışması yapmıyorum.
Anadolu Rock gibi nesli tükenen bir diğer müzik türü de Türk Sanat Müziği. Türkiye kimlik mi değiştiriyor, neden öz müziğimize ilgi azalmış olabilir sizce?
Müzik evrenseldir ayrıştırılmasını doğru bulmuyorum ama Anadolu Rock olsun, halk müziği olsun, sanat müziği olsun kendi  özümüzden uzaklaşıyoruz.  Sebebine gelirsek eğitim ve kültür meselesi… Buradan uzaklaşınca her şey maalesef bitti bu ülkede. Sebebini anlamak gerek; gerek yazılı, gerekse görsel meydaya da sormak lazım tabi ki, bizler için değil gelecek yeni nesil sanatçı adayları adına can tanem. 


Efsane sanatçısı Ersen Dinleten, Magazinsortie.com Yayın Yönetmeni Olcay Ünal Sert ve 'Alüvyon' albümünün müzik yönetmeni ve aranjörü Derya Kadayıfçı ile.

RABBİM BANA ŞAN, ŞÖHRET, PARA, HERŞEYİ VERDİ…
‘Ersen Mevlâna Gibi’ diye bir de ilahi albümünüz var, bu albümü yaptığınızda bazı hayranlarınız çok şaşırmıştı. Sanatçılar zaman içerisinde evrim mi geçiriyorlar? Arabesk okuyan pop, pop okuyan TSM okuyabiliyor…
Rabbim bana şan, şöhret, para ve pulu, mal ve mülkü de şükürler olsun nasip etti. Üç Umre, bir Hac yaptım. Ersen Mevlâna Gibi’ ve bir de ‘Dönemem’ albümleri tamamen Sûfi müziğe hizmet. Hiçbir zaman bu tarz eserler yaparken ticari kaygım olmadı. Zaten bu yola farziyetlerimi yerine getirme adına maddi manevi çok şey harcadım Yaradanım biliyor.  Ona ham-u senalar olsun, gerisi laf-ı güzaf can tanem.
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Sevenlerime sevgi ve saygılarımı sunuyorum, iyi ki varlar… 

Röportaj: Olcay Ünal Sert, www.magazinsortie.com