“Yeşil Gözlerinden Muhabbet Kaptım” isimli sevilen şarkının bestekârı Dr. Ümit Mutlu’nun vefat ettiği öğrenildi. Acı haberi Türk sanat müziği sanatçısı ve yazar Onur Akay duyurdu. Akay, “Yeşil Gözlerinden Muhabbet Kaptım” isimli sevilen şarkının bestekârı Dr. Ümit Mutlu’yu kaybettik. Aynı zamanda santur sanatçısı olan Op. Dr. Ümit Mutlu'ya Allah’tan rahmet, başta kardeşi TRT’nin usta sanatçılarından Serap Mutlu Akbulut olmak üzere, Türk sanat müziği camiasına başsağlığı dilerim” ifadelerini kullandı.

Muzik Dr. Ümit Mutlu 2

Dr. Ümit Mutlu Kimdir?

1939 yılında Ankara’da dünyaya gelen Dr. Ümit Mutlu, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne başladığım 1960 yılında, İstanbul Belediyesi Türk Musikisi Konservatuarı’na da imtihanla girerek musiki hayatına adım attı. İstanbul Radyosu kanun sanatçısı Haluk Güneyli’den kanun dersleri alan sanatçı, Tıp Fakültesi ve Konservatuar eğitimi süresince Üniversite Korosu, İleri Türk Musikisi Cemiyeti, Musiki Kültür Derneği gibi korolara devam etti. Nevzat Atlığ, Halil Bedii Yönetken, Dürdane Altan, Melahat Pars, Şefik Gürmeriç, Süheyla Altmışdört, Muazzam Sepetçioğlu gibi dönemin değerli hocalarından dersler aldı.

Güftesi Mustafa Nafiz Irmak‘a ait olan Saba makamında ilk eserini 1963 yılında besteledi ve bu eser aynı yıl İstanbul Radyosu repertuvarına alındı. Bugüne kadar çeşitli makamlardan, üçü saz eseri olmak üzere, 44 eser besteledi. Hicaz makamında bestelemiş olduğu, güftesi Şerafettin Özdemir‘e ait “Yeşil gözlerinden muhabbet kaptım” adlı eseri, Milliyet gazetesinin 1975 yılında tertiplediği yarışmada halkın oyları ile yılın şarkısı seçilerek, 10 sanatçı tarafından plak olarak seslendirilmiştir.

Gürdal Öner MESAM İletişim Danışmanlığı'na getirildi Gürdal Öner MESAM İletişim Danışmanlığı'na getirildi

1963 yılında Prof. Dr. Nevzat Atlığ, icra ettiği bir taksimi beğenerek, Klasik Koro’ya kanun sanatçısı olarak katılmasını sağladı. Bu koroda Vecihe Daryal, Cevdet Çağla, Kemal Niyazi Seyhun, Şekip Ayhan Özışık, Emin Ongan, Niyazi Sayın gibi müzik üstatlarıyla birlikte çalıştı. 1967 yılında açılan saz sanatçısı sınavını Dr. Teoman Önaldı, Doğan Ergin, Fahrettin Çimenli ve İhsan Özgen ile birlikte kazanarak, İstanbul Radyosu’na alındı ve programlara kanun sanatçısı olarak katılmaya başladı. 1966 yılında kurulan İstanbul Fetih Cemiyeti Korosu’nun şefliğini yaparak muhtelif konserler verdi. Öğrencilik yıllarında Belediye Konservatuvarı ve Üniversite Korosu’nun, ileriki yıllarda da İstanbul Radyo’sunun notalarını yazdı. Ayrıca, o yıllarda kurulan Türk Musikisi Araştırma Kurulu’ nun yayımladığı eserlerin ve müzikolog Yılmaz Öztuna’nın yazdığı Türk Musikisi Ansiklopedisi’nin notistliğini yaptı. Santur sanatçısı Hüsnü Tüzüner sayesinde Santur’a ilgi duydu.

1971 yılında doktor olarak göreve başladığı Edirne’de 1950 yılından beri faaliyet gösteren Edirne Musiki Derneği’nde gerek kanun sanatçısı ve gerekse hoca olarak görev yaptı ve bu derneğin 20. yıl konserinde de ilk santur resitalini verdi. İhtisas amacıyla 1975 yılında gittiği Almanya’daki 5 yıllık ihtisas süresinden sonra Şef yardımcısı olarak 1989 yılına kadar hastane çalışmalarına devam etti. Ancak müzikle olan ilişkimi kesmedi. (Hackbrett, Cimbalom, Tambal vs.) santurları inceleyerek bunların Türk Musikisine uyumunu araştırdı.

1989 yılında Türkiye’ye döndükten sonra, önce TRT İzmir Radyo’sunda kanun sanatçısı olarak, 1991 yılından itibaren ise Kültür Bakanlığı İzmir Devlet Klasik Türk Musikisi Korosu şefi Dr. Teoman Önaldı‘nın tavsiyesi ve Bakanlık onayıyla Kanun ve Santur sanatçısı olarak koroda görev yaptı. Bu süreler içinde gerek Devlet Korosu’nun Türkiye içinde yaptığı turnelerde ve gerekse İzmir, Balıkesir, Bursa ve İstanbul gibi illerdeki çeşitli etkinliklerde santur ile solo konserler verdi. TRT’nin birçok programa santuru ile katıldı. 13 sene büyük bir sevgi ve heyecanla çalıştığı Kültür Bakanlığı İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’dan Ağustos 2004 tarihinde emekliliğe ayrıldı.