Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof.Dr.Ahmet Karacalar, lipödem konusunda bilgiler verdi.
 
Prof.Dr.Ahmet Karacalar
Lipödem nedir ?
 
Özellikle bacakları tutan, daha az sıklıkla kol ve kalçaları içeren diyete ve spora dirençli yağlanmadır.  Erken evrelerde sadece yağlanma olurken daha sonra varis sorunları, acıma, ağrı, ağırlık, eklem sorunları, depresyon, obeziteye eğilim gibi ek sorunlar çıkar.
 
Lipödem toplum için neden gizli bir sağlık sorunudur ?
Bu hastalığın varlığı bilinmiyor ve teşhişte karmaşa yaşanıyor. Lipödemli hastalarda varis sorunları da olduğu için bu hastalar sıklıkla damar cerrahına gidip varis tedavisi yaptırıyorlar ve şişliğin varisten kaynaklandığı zannediliyor. Bu hastalarda varis yağ dokusu hastalığının yansımalarıdır.
Teşhis konamadığı için bu hastalar yaşam boyu bu sorundan kurtulmak için çaba harcarlar, genellikle tedavinin zor olduğu ileri evrelere kadar ilerler.
 
 
Lipödemin çaresi var mı ?
 
Kronik bir hastalık olup tek çaresi en azından kontrol altına alabilmek için yağların alınması gereklidir.  Bunun dışında diyet, spor ya da başka tedavi yöntemleri çok az ve geçici fayda sağlar ya da hiç sağlamaz.
 
Lipödemin nedeni nedir ?
 
Net olarak nedeni bilinmese de genetik olduğu ile ilgili kanıtlar var. Hastalığa neden olan sorumlu bir gen bulunmuştur. Genellikle lipödemi olan kişilerin yakın akrabalarında olması da bunu destekler.
 
Teşhis nasıl konur  ?
Genellikle muayene yeterlidir, özellikle ayak parmaklarını tutmaması tipiktir. Ayrıntılı inceleme için MR, ultrason ya da lenfosintigrafi gerekebilir.
 
Tedavide hangi yöntemler uygulanır ?
Lipödemin kapsamına, evresine ve yerine göre tedavi değişmektedir. Alt bacak ve diz çevresinde superdry liposuctionın lipödem için geliştirilen bir türü oldukça etkilidir. Kansız olması, dikiş olmaması, lenfatikleri koruması, işlem sonuna kadar şişme olmaması, teorik olarak emboli riski olmaması gibi önemli avantajları vardır.
Basen ve iç bacağı içeren üst bacaklarda  vaser 4D liposuction ya da ikinci olarak lazer liposuction tercih edilir. 
İleri derece lipödemlerde bu işlemler ile bile sarkma kaçınılmazdır, bu nedenle germe işlemleri eklenir.
Editör: TE Bilisim